måndag 27 augusti 2007

Ekologiska grönsaker på Sergeltorg



På Wikipedia kan man läsa att ordet ”kultur” är ett låneord från latin, cultura av cultus, som betyder odling. Både andlig och biologisk. Och vad var då mer naturligt än att odla morötter på Sergelstorg i Stockholm under Kulturfestivalveckan?
Med odling av gula, vita, lila - runda, små, stora - och helt enkelt orange morötter bjöd mina kollegor på Årstiderna och jag besökarna på tillfälle att ”skörda” och smaka olika morötter - direkt från våra egna odlingar med bred mångfald. Det var ett fantastiskt syn. Betongen på Sergelstorg var förvandlad till en grön oas mitt i City. Många tog tillfället i akt och morötterna for upp som champagnekorkar. Pop.. pop, pop... pop... Ett stort leende var den vanligaste reaktionen när det kom en annan färg eller form än den vanliga orange, raka moroten vi alla känner så väl. För de flesta var det en ny upplevelse att få se och smaka så många olika morötter. För alla var det en ny upplevelse att se Sergelstorg förvandlat till en odlingsmark.
Om du var en av de många besökande som fick skördat färska morötter och saknar ett bra recept så kommer ett här. Morötter med parmesanost. Du behöver 500 g morötter, olivolja, en bit färsk parmesanost, grovmalen peppar och havssalt och basilikablad. Skölj och skala/skrubba morötterna. Skär dem i stavar. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull med 2-3 tsk salt och ca 2 msk olivolja. Koka morötterna högst 2 minuter: de ska vara ”al dente”. Låt dem rinna av i ett durkslag och lägg upp dem på varmt fat. Riv generöst med parmesanost på rivjärnets grova sida över morötterna och droppa olivolja på. Krydda med salt och peppar. Strö över hackad basilika och njut. Många hälsningar, René

Inga kommentarer: